Kevyesti juokseminen voi tuntua hankalalta osa 1

Vaikka juokseminen tarjoaa useita etuja, niistä useimpia meistä eniten houkutteleva on menestymisen tunne, kun pystymme juoksemaan nopeammin. Endorfiiniryöppy on suurempi, tyydytyksen ja ylpeyden tunteet ovat lujia ja sinusta tuntuu hyvältä huomata, että kova työsi on tuottanut tulosta. Mutta joskus, kun olet juossut liian kovaa joko edellisenä päivänä tai muutamana päivänä aiemmin, saatat joskus ihmetellä, miksi et kehity juoksemisessa tai miksi tahtisi on hidastunut. Se saattaa tuntua loogiselta: jos juokset kovaa päivittäiset juoksusi, tule nopeammaksi. Valitettavasti tämä ei ole totta, ja asia menee vielä yhden askeleen pidemmälle. Jos et juokse suurinta osaa juoksuistasi hidasta ja kevyttä tahtia, kohtaat melko varmasti joko ylikunnon, vamman tai loppuun palamisen. Oli lopputulos mikä tahansa näistä, et voi enää juosta. Tämä muuttuu vielä tärkeämmäksi, jos treenaat maratonille. Kun väsymys on kerääntynyt useiden treeniviikkojen ajalta, palautuminen pitkästä juoksusta muuttuu vielä tärkeämmäksi ja kesää kauemmin. Tässä artikkelissa keskitytään palautusjuoksujen merkitykseen ja toteutukseen.

Mikä on palautusjuoksu

Kevyen juoksun määritelmä on juuri sellainen kuin miltä se kuulostaa, eikä kyseessä ole mikään temppu. Sinun on juostava hidasta tahtia riippumatta siitä, kuinka nopea tai hidas juoksija ajattelet olevasi, ja sen on tunnuttava siltä, kuin voisit tehdä sitä koko ajan. Se on näin helppoa. Sinun kannattaa lukea juoksuaiheisista artikkeleista vinkkejä riittävän kevyeen juoksemiseen, jos sinun on hankala ymmärtää, kuinka voit juosta riittävän hidasta tahtia, joka antaa kehosi palautua. Tämä on monelle juoksijalle yllättävän hankalaa erinäisistä syistä.

On olemassa runsaasti mahtavia artikkeleita, jotka käsittelevät useiden kevyiden treenipäivien tärkeyttä, ja me kaikki olemme lukeneet useita tällaisia artikkeleita ja ajatelleet niiden käyvän järkeen. Ajattelemme, että tuo kuulostaa viisaalta ja tästä lähtien aion käyttää näitä oppeja, enkä treenaa liian raskaasti. Sitten kuitenkin törmäämme jälleen samanlaiseen hieman eri tavalla kirjoitettuun artikkeliin kolmen kuukauden kuluttua ja ajattelemme taas samoin. Kovaa juokseminen aiheuttaa meissä kipua ja saa meidät epämiellyttävään tilaan, jossa mielemme huutaa meitä lopettamaan. Voisi kuvitella, että jo pelkästään tämä olisi tarpeeksi hidastamaan meitä ja saamaan meidät juoksemaan nautittavampaa tahtia, niin ettei mielemme joudu huutamaan tuskasta. Silti kerta toisensa jälkeen päädymme juoksemaan liian kovaa palautuspäivinämme. Kaikki tämä kulminoituu itseluottamukseen.

Juokse kovaa silloin kun tarvitsee

Kun itseluottamuksemme on heikko, silloin haemme vakuuttelua palautuspäivinämme, ja jos emme onnistu noissa juoksuissa, alamme miettiä, miksi kehitymme huonompaan suuntaan juoksemisessa tai miksi juokseminen on niin hankalaa joillekin ihmisille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että todellisuudessa juokseminen on hankalaa kaikille ihmisille. Vaikka haluaisin kertoa sinulle, että juokseminen muuttuu helpommaksi, se ei ole totta. Juokseminen tulee aina olemaan raskasta. Kun tunnemme itsemme vahvoiksi ja uskomme, että olemme paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin, emme tunne tarvetta todistaa mitään palautuspäivinä.

Juokse kovaa silloin kun tarvitsee

Jos sinulla on riittävästi itseluottamista uskoa itseesi, että pidempien matkojen päivinä ja kovien harjoitusten päivinä kehosi tietää kuinka juosta kovempaa ja pidemmälle, silloin huomaat, että kehityt koko ajan juoksemisessa, koska voit juosta parhaan tuloksesi sellaisina päivinä, jolloin sillä on eniten merkitystä. Ongelma on siinä, että on olemassa useita erilaisia tapoja, joiden kautta annamme itsemme menettää hallinnan ja ajaudumme riskiin loukkaantua, mitä yksikään juoksija ei halua. Tämän artikkelisarjan seuraavassa osassa paneudutaan tarkemmin eräisiin ongelmakohtiin ja niiden ehkäisemiseen niin, että juokseminen tapahtuu palautumisen eikä egon ehdoilla.