Kevyesti juokseminen voi tuntua hankalalta osa 3

Yksi syy kevyiden juoksupäivien epäonnistumiselle on se, ettemme varaa tarpeeksi aikaa juoksemiselle. Joskus juoksun ja seuraavan asian väliin ei jää riittävää rakoa, minkä vuoksi päädymme kiirehtimään ehtiäksemme tehdä kaiken. Tämä voi johtaa myös toiseen negatiiviseen asiaan, eli juokseminen yritetään vain saada pois jaloista. Niitä päivinä, kun meistä tuntuu huonolta ja haluamme vain päästä mahdollisimman pian kotiin, jätämme kivun ja väsymyksen huomiotta, painamme päämme alas ja puskemme eteenpäin.

Yhtä oikeaa tapaa ei ole

Lopulta ei ole olemassa mitään oikeaa tapaa harjoitella. Niin pitkään, kun saat jonkun verran kovaa harjoittelua tehtyä, kaikki on hyvin. On olemassa lukuisia erilaisia mielipiteitä siitä, mikä on paras tapa harjoitella, mutta jokainen valmentaja on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että palautuspäivät ovat äärimmäisen tärkeitä. Vaatii enemmän voimaa ja rohkeutta juosta kevyesti kuin juosta kovaa. Kuka tahansa pystyy juoksemaan kovaa. Jos olet uusi juoksuharrastaja, juokset luultavasti jokaisen juoksusi kovaa, ja jos jatkat sitä tahtia, tulet lopulta maksamaan siitä. Sinun täytyy olla riittävän itsevarma, että voit hidastaa tahtia ja juosta kevyesti. Kevyesti juokseminen palautuspäivinäsi vaikuttaa valtavasti juoksuusi.

Jos juokseminen merkitsee sinulle paljon ja terveenä pysyminen merkitsee sinulle mitään, sinun tulee muistuttaa siitä itsellesi jatkuvasti ja antaa kevyelle juoksemiselle yhtä suuri huomio kuin koville treeneille, sillä niiden merkitys on niin suuri. Sinun täytyy tehdä näin, vaikka se vaatisi sinua käskemään itseäsi ääneen hiljentämään tahtiasi juoksun aikana. Kannattaa mieluummin tinkiä hieman kunnostaan kuin terveydestään. Aloitusviivalla on parempaa olla terve ja hieman huonommassa kunnossa kuin superkunnossa mutta kykenemättä lainkaan juoksemaan.

Kuinka keventää juoksua

Sinun täytyy ensin kuulostella, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Tämä on kaikkein subjektiivisin tapa ja nojaa täysin kykyysi kuunnella omaa kehoasi, mutta se antaa sinulle enemmän menetelmiä käytettäväksi. Jos et kykene suorittamaan juoksua tarkkailematta tahtia kellostasi, sinun täytyy juosta ilman sitä. Laita kellosi pois päältä tai piilota se, jos haluat silti kerätä juoksudataa lenkiltäsi, mutta ellet kykene tähän, on paras jättää koko kello kotiin. Voit käyttää aivan tavallista kelloa, josta et näe kilometrinopeuttasi. Tällöin sinun kannattaa myös pysyä poissa tutuilta kierroksilta, joiden kilometripylväät muistat ulkoa. Ole fiksu ja tulet yllättymään, kuinka virkistävältä tuntuu juosta tietämättä nopeustahtiasi, kunhan ensin totut siihen. Voit keskittyä kuntoosi kovina treenipäivinäsi tai kisoissa, kun sillä on merkitystä. Juokse ruoholla, soralla, poluilla ja juokse pinnoilla, joissa voit vain keskittyä juoksusta nauttimiseen etkä siihen, kuinka nopeasti saat juoksun suoritettua. Kun saat palautusjuoksusi päätökseen, sinusta pitäisi tuntua siltä kuin voisit juosta saman matkan yhä uudelleen. Sinua väsyttää ja varsinkin jos paikkasi ovat kipeinä, et halua juosta sitä uudelleen, mutta halutessasi kuitenkin pystyisit siihen. Tahti on hyvä, jos pystyt koko ajan puhumaan ystävällesi ja pitämään yllä keskustelua. Jos juokset yksin, kannattaa pysyä erossa kuulokkeista. Tämä saattaa kuulostaa kauhealta ajatukselta, mutta jos kuuntelet musiikkia, on helpompaa eksyä kiristämään tahtia musiikin mukaan. Et myöskään kuule silloin hengitystäsi. Kun jätät kuulokkeet kotiin ja kuuntelet hengitystäsi, olosi on tyynempi ja rennompi.

Kuinka keventää juoksua

Kun juokset ylämäkeen, sinun pitäisi tuntea hieman poltetta jaloissasi, mutta sinun ei pidä hengittää raskaammin kuin muutenkaan. Tämä vaatii sinulta hidastamista, jolloin sinusta saattaa tuntua kuin juoksisit paikallasi, mutta päästessäsi mäen päälle sinun ei pidä olla hengästynyt. Kevyt juoksu mahdollistaa myös ympäristön seuraamisen. Jos pystyt keskittymään vain polkuun edessäsi, menet liian lujaa.