Lasse Virénin ensimmäinen olympiajuoksu

Lasse Virén on suomalainen nelinkertainen olympiavoittaja, joka juoksi uransa aikana olympiavoittojen lisäksi maailmanennätykset 5 000 metrin ja 10 000 metrin matkoilla sekä kahdella maililla. Näiden lisäksi hän juoksi lukuisia Suomen ennätyksiä. Virén edusti syntymäkuntansa Myrskylän urheiluseuraa Myrskylän Myrskyä. Vähän lopetti juoksu-uransa Moskovan olympialaisten jälkeen vuonna 1980. Hän on yhä viimeinen suomalainen, joka on saavuttanut olympiavoiton juoksussa.

Suomalainen juoksijalegenda ja entinen kansanedustaja kertoi vuonna 2017 lopettaneensa juoksemisen käytännössä kokonaan, vaikka hän onkin vielä hyvässä kunnossa kaikin muuten puolin. Hän kertoo juoksevansa kuitenkin vielä vuosittain yhden kymmenen kilometrin lenkin. Eräs suomalaisen urheiluhistorian sykähdyttävimpiä hetkiä oli vuoden 1972 Münchenin olympialaisten 10 000 metrin juoksu, johon osallistui myös nuori Lasse Virén, joka voitti ensimmäisen olympiakultansa sinetöiden samalla itsensä suomalaisten juoksijalegendojen joukkoon.

Nuoruus

Lasse Virén syntyi vuonna 1949 Myrskylässä. Hänen perheeseensä kuuluivat isä, kuorma-autoilija Ilmari Virén, äiti Elvi sekä kaksi isoveljeä ja yksi pikkusisko. Hänen isosiskonsa Iiris menehtyi lapsena. Perheen kanssa asuivat myös isän vanhemmat. Lasse käytti vapaa-aikansa nuorena suurelta osin urheiluun. Hän alkoi harjoitella omin päinsä kestävyysjuoksua 16-vuotiaana. Säännöllisesti hän alkoi harjoitella vuonna 1967 veljensä ja maaottelujuoksija Pertti Sariomaan ohjauksen mukaisesti. Hän sijoittui jo samana vuonna loistavasti A-poikien kisoissa, joissa hän teki muun muassa 3 000 metrin Suomen ennätyksen.

Vuonna 1968 Virén kävi armeijan urheilujoukoissa, missä hänen harjoitusmääränsä kasvoivat ja kovenivat. Armeijan aikana juostut kansallisten kisojen tulokset eivät tosin vielä tuolloin parantuneet. Legendan mukaan Virén olisi juossut armeijassa ollessaan Cooperin testissä tulokseksi 4 700 metriä, mutta todellisuudessa tuo tulos syntyi 15 minuutin juoksutestissä.

Armeijasta päästyään Virénin harjoittelumäärät kasvoivat entisestään ja tulosta alkoi syntyä. Hän juoksi nuorten sarjassa Pohjoismaiden ennätykset 3 000 metrillä ja 5 000 metrillä ja edusti myös Suomen miesten joukkuetta maaotteluissa.

Arvokisoihin siirtyminen

Vuonna 1970 Virén aloitti harjoittelun ensimmäistä arvokisavuottaan ja seuraavana vuonna Helsingissä järjestettäviä EM-kisoja varten. Hän kävi ulkomaanleirillä Kanariansaarilla ja kovensi harjoitteluaan entisestään. Kilpailukausi lähti hyvin liikkeelle, ja Virén voitti muun muassa maastojuoksun SM-hopeaa ja rikkoi entisen Suomen ennätyksen Roomassa 5 000 metrillä alittaen samalla EM-kisarajan. Hän juoksi vielä Suomen ennätyksen 3 000 metrille ja rikkoi oman ennätyksensä 1 500 metrillä.

Helsingin EM-kisoja ennen Virén osallistui Vierumäellä järjestetylle viimeistelyleirille ja osallistui siellä virheekseen viimeistelyharjoitukseen, josta hän ei ehtinyt enää palautua ennen kisoja kunnolla. Mestaruushaaveiden sijasta Virén joutui tyytymään 17. sijaan 10 000 metrillä ja 7. sijaan 5 000 metrillä. Kisojen jälkeen hän rikkoi jälleen 5 000 metrin Suomen ennätyksen.

Legendaarinen juoksu Münchenin olympialaisissa

Virén alkoi harjoitella entistä kovemmin vuoden 1972 olympialaisiin. Vauhtitavoitteita nostettiin ja painotus oli varsinkin kovassa kirissä. Vuoden harjoitusmäärä hänellä oli 7 881 kilometriä yhteensä noin 772 harjoituskerralla. Virén juoksi kisojen alla loistavia aikoja, ja päätettiin, että hän osallistuu 5 000 metrin lisäksi myös 10 000 metrille.

10 000 metrin juoksussa koettiin dramaattisia vaiheita, kun Virén törmäsi juoksun puolivaiheessa Mohammed Gammoudin kanssa, jolloin menestystoiveet tuntuivat menetetyiltä. Virén nousi kuitenkin välittömästi ylös ja juoksi kärkijoukon kiinni. Hän siirtyi keulaan hiljentämään tahtia ja piti yllä nykivävauhtista juoksua. Parin hitaamman kilometrin jälkeen Virén alkoi kiihdyttää vauhtia ja nousi viimeisen 600 metrin aikana uskomattomaan loppukiriin, jonka jälkeen hän saapui maaliin olympiavoittajana uudella maailmanennätysajalla. Lasse Virén voitti myös toisen olympiakullan 5 000 metrillä ja aloitti näin monivuotisen uransa kestävyysjuoksun huipulla.