Paavo Nurmi – Juoksijoiden kuningas

Kesäkuun 13. päivä vuonna 1897 Turussa syntyi poika, jota kutsuttaisiin myöhemmin kaikkien aikojen olympiaurheilijaksi sekä yhdeksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista. Hän oli Paavo Johannes Nurmi – tunnettu myös lempinimillä Juoksijoiden kuningas ja Lentävä suomalainen. Paavo Nurmi on koko kesäolympialaisten historiassa menestynein urheilija ja kolmanneksi menestynein urheilija ylipäätään. Paavo Nurmen mitalisaldo vuosien 1920, 1924 ja 1928 olympialaisista oli yhteensä yhdeksän kultaa ja kolme hopeaa. Uransa aikana hän rikkoi yhteensä 20 henkilökohtaista maailmanennätystä ja saavutti kaksi maailmanennätystä myös viestissä. Uransa jälkeen Paavo Nurmi siirtyi menestyksekkäälle liikemiesuralle ja teki myös juoksuvalmennusta.

Nuoruus

Paavo Nurmi syntyi Turussa vuonna 1897 vanhempiensa toisena lapsena. Hänen isänsä Johan työskenteli puuseppänä, mutta hän menehtyi vuonna 1910. Tämän jälkeen äiti Matilda elätti perheen työskentelemällä siivoojana ja myös Paavo hankki köyhälle perheelle lisäelantoa muun muassa leipurin juoksupoikana. Kansakoulussa Paavo Nurmi menestyi hyvin ja saavutti lukuaineissa keskiarvon 9,38. Nuori Paavo Nurmi seurasi vuoden 1912 Tukholman olympiakisoja, joissa Hannes Kolehmainen kahmi kolme olympiakultaa ja niin kutsutusti juoksi Suomen maailmankartalle. Tuolloin 15-vuotias Nurmi vaikuttui suuresti Kolehmaisen juoksuista ja halusi itse tähdätä vastaavaan saavutukseen. Hän oli harrastanut juoksemista jo kymmenvuotiaana, mutta juokseminen jäi häneltä vuosikausiksi, kun hänen isänsä kuoli ja hän joutui osallistumaan perheensä elatukseen. Nurmi alkoi lenkkeillä entistä enemmän ja hankki ensimmäiset varsinaiset juoksukenkänsä.

Ruumiinrakenteeltaan Nurmi soveltui erinomaisesti kestävyysjuoksijaksi, hän oli 174 cm pitkä ja painoi kilpailuissa 65 kg. Hän hankki itse perustiedot valmennuksesta ja alkoi juosta itse laatimansa harjoitussuunnitelman mukaan. Häntä voidaan pitää ensimmäisinä urheilijoina, jotka ymmärsivät, kuinka tärkeää systemaattinen harjoittelu on kilpailuissa menestymisen kannalta. Hänen harjoittelunsa pohjautui kävelemiseen, juoksemiseen ja voimistelemiseen. Hän opetteli tuntemaan juoksuvauhtinsa ja sen vaikutuksen sekuntikellon avulla. Paavo Nurmi liittyi Turun Urheiluliittoon vuonna 1914 ja urheili saman liiton jäsenenä koko uransa ajan.

Juoksu-ura

Ensimmäisissä SM-kilpailuissaan vuonna 1916 Nurmi sijoittui kuudenneksi sekä 5 000 metrin että 2 000 metrin kisoissa. Sisällissodan aiheuttamat olot heikensivät hänen tuloksiaan vuoden 1918 aikana, mutta seuraavana vuonna hänen suorittaessaan asepalvelustaan myös hänen harjoitteluolosuhteensa parantuivat. Tämän ansiosta Nurmi alkoi harjoitella järjestelmällisemmin ja monipuolisemmin. Hän myös lievensi askeettista elämäntapaansa. Nurmi juoksi ensimmäisen Suomen ennätyksensä Turussa toukokuussa 1920 järjestetyssä 3 000 metrin kisassa tuloksella 8.36,2. Samana vuonna Nurmi osallistui Antwerpenin olympialaisiin, joiden ansiosta hänestä tuli Suomessa Hannes Kolehmaisen manttelinperijä ja tähti. Nurmi jäi ensimmäisessä olympiajuoksussaan 5 000 metrillä hopealle, mutta saavutti kultamitalit 10 000 metrillä ja maastojuoksun henkilökohtaisessa sekä joukkuekilpailussa. Olympialaisten jälkeen Nurmi hallitsi juoksuratoja seuraavien kolmen vuoden ajan, jolloin hän murskasi maailmanennätyksiä. Vuoden 1923 kauden päätteeksi Nurmella oli ME-tulokset sekä mailin, 5 000 metrin että 10 000 metrin matkoilla. Kukaan muu juoksija ei ole pystynyt samaan.

Pariisin olympialaisissa vuonna 1924 Nurmi juoksi kaikkiaan viisi kultamitalia, joista kolme oli henkilökohtaisia ja kaksi joukkuekultaa. Hän saavutti legendaarisesti kultamitalit 1 500 metrin ja 5 000 metrin kilpailuissa, jotka juostiin kahden tunnin sisällä toisistaan. Seuraavana vuonna Nurmi teki 55 kilpailun kiertueen Yhdysvaltoihin. Hän voitti kilpailuista 53, tuli kerran hopealle ja keskeytti yhden. Tämä kausi jätti jälkensä Nurmeen, joka alkoi hiljalleen valua huipulta. Vuoden 1928 Amsterdamin olympialaiset eivät enää juuri kiinnostaneet 31-vuotiasta Nurmea. Hän kuitenkin päätti osallistua kisoihin, joissa hän saavutti vielä yhden kullan ja kaksi hopeamitalia. Los Angelesin olympialaisiin Nurmi ei enää saanut osallistua ammattilaissyytösten vuoksi.

Juoksu-ura