Pitkän matkan viestien suosio kasvaa

Eräs kuumimmista trendeistä kilpajuoksussa juuri nyt on pitkän matkan viesti. Nämä eeppiset monipäiväiset tapahtumat keräävät valtavia määriä sekä uusia että kokeneita juoksijoita. Suurin viestibrändi maailmassa on Ragnar, johon osallistuvat juoksivat elävät yli vuorokauden pakettiautossa ja ajavat satoja kilometrejä juoksun yhteydessä. Tässä artikkelissa kerrotaan kokemuksia näistä suosituista kilpailuista, joihin sinunkin kannattaa kenties osallistua laatiessasi seuraavaa kisakalenteriasi.

Vaikka tiettyjen kisojen yksityiskohdat eroavat toisistaan hieman, pitkän matkan viestien yleinen muoto on yleensä seuraavanlainen: joukkueellinen juoksijoita kilpailee alkupisteestä loppuun suuria matkoja (yleensä noin 300 km) vuorotellen juoksijaa osioilla, jotka vaihtelevat tyypillisesti viidestä kymmeneen kilometriin, kun loput joukkueesta ajavat seuraavalle vaihtopisteelle yhdellä tai kahdella pakettiautolla. Tapahtumat kestävät 24 tuntia tai pidempään ja ne juostaan avoimilla radoilla, eli liikenteen rinnalla. Yleensä vain vaihtopisteillä on vapaaehtoisia tai kisahenkilökuntaa.

Ryhmä liikkuu autolla ja juosten

Yleensä tieviesteissä on 12 ryhmän jäsentä matkustamassa kahdella pakettiautolla ja jokainen osallistuja juoksee ennalta määrätyn määrän välejä. On myös mahdollista, että viesti juostaan ultra-tapahtumana, jolloin joukkueessa on vain kuusi jäsentä, joista jokainen joutuu juoksemaan kaksinkertaisen matkan tavallisen joukkueen jäseniin verrattuna. Melko uusi kilpailumuoto polkuviesti juostaan tyypillisesti suljetulla reitillä yksittäisessä kohteessa, jossa osallistujat leiriytyvät kisailijakylässä. Viestissä juostaan useita kierroksia, jotka eroavat toisistaan pituudeltaan ja vaikeustasoltaan, ja jokaisen ryhmän juoksijan on suoritettava jokainen kierros kerran. Pitkän matkan viestikisoja on järjestetty vuosikymmenten ajan, mutta viimeisten 10 vuoden aikana osallistujamäärät ovat räjähtäneet, kertoo Ragnar-kisajärjestäjän markkinointijohtaja Inga Johnson.

Ryhmä liikkuu autolla ja juosten

Ragnar järjestää kilpailuja yli 30 kohteessa Yhdysvalloissa sekä kuudessa eri maassa. Muita juoksutrendejä seuraava Johnson sanoo, että Ragnarin osallistujamäärä polkukisoissa on kasvanut valtavasti viime vuosina. Johnson kertoo näkevänsä polkujuoksijoita, jotka ovat ensikertalaisia Ragnarin kisoissa, mutta myös kokonaan uusia juoksijoita polkujuoksukisoissa. Hänen mukaansa noin 60 prosenttia Ragnarin polkujuoksujen kisaajista ei ole koskaan aiemmin juossut polkukisaa ennen ensimmäistä Ragnar-viestikilpailuaan. Johnson sanoo, että suurin osa Ragnarin juoksijoista on yli 30-vuotiaita ja jako miesten ja naisten välillä on melko tasainen, mutta jako joukkueiden kapteeneiden kesken on 60/40 naisten eduksi, ja suuri osa kisan uusijoista on naisia.

Suosituinta Yhdysvalloissa

Viestikisat ovat kaikkein suosituimpia Yhdysvalloissa, jossa kisoja on järjestetty pidempään, mutta Ragnarin kisoja järjestetään nyt jo kuudessa maassa. Euroopassa ollaan vielä oppimiskäyrän alkupäässä, Johnson sanoo. Hänen mukaansa he ovat joutuneet aluksi selittämään, mitä viestijuoksu yleensä on, mutta se alkaa pikkuhiljaa tarttua myös eurooppalaisiin. Ragnarin tapahtumien lisäksi Yhdysvalloissa on myös useita muita itsenäisiä pitkän matkan viestikisojen järjestäjää. Kalifornian Laguna Hillsissä asuva pitkään juoksua harrastanut Jeff Carter on juossut pitkän matkan Ragnar-kisan Huntington Beachilta San Diegoon. Hän on innoissaan kokemuksestaan ja kertoo nauttineensa sen ryhmänäkökulmasta sekä haasteesta juosta yli 24 tunnin ajan. Kisassa saat juosta keskellä yötä, mikä on melko poikkeavaa, sekä iltapäivän kuumuudessa. Carter on juossut myös yhden kaikkien aikojen vanhimmista ja suosituimmista viestikisoista, 199 mailia pitkän Hood to Coast -kisan Hood-vuorelta rannikolla sijaitsevaan Seasiden kaupunkiin Washingtonin osavaltiossa. Viestipiireissä nimellä H2C-nimellä tunnettu kisa on niin suosittu, että sen osallistujamääräkatto (nyt yli 1 050 joukkuetta) on saavutettu joka vuosi rekisteröitymisen avauspäivänä viimeisten 21 vuoden aikana peräkkäin.

Kun häneltä kysyttiin, mitä hän rakastaa pitkän matkan viestikisoissa, Carterilla oli esittää pitkä lista. Hänestä hauskinta on olla yhdessä monien tuttujen kanssa pakettiautossa yli 20 tuntia sekä juosta läpi uusien alueiden ja ennennäkemättömien maastojen. Tapahtumissa hankkii aina uusia ystäviä ja juoksun asettamat haasteet ovat osa huvia.