Triathlon

Triathlon eli toisinaan myös teräsmieskisaksi kutsuttu laji on monivaiheinen kilpailu, jossa suoritetaan peräkkäin saman suorituksen aikana kolme erillistä kestävyyslajisuoritetta. Sana triathlon tulee kreikan kielen sanoista ”treis” ja ”athlos”, jotka tarkoittavat ”kolmea” ja ”kilpailua”. Lajista on olemassa monia versioita, mutta yleisimmässä muodossaan triathlon sisältää toisiaan seuraavina suoritteina uimisen, polkupyöräilyn ja juoksun eri mittaisina matkoina. Triathlonin kansainvälinen lajiliitto on ITU (International Triathlon Union) ja Suomessa toimii Suomen Triathlonliitto.

Triathlonistit kilpailevat toisiaan vastaan nopeimmasta koko kilpailun suoritusajasta, joka sisältää myös siirtymäajat erillisten juoksu-, pyöräily- ja juoksuosuuksien välillä. Siirtymäalueella urheilijat vaihtavat varusteitaan kisan eri osuuksia varten. Siellä tapahtuvat vaihdot uimisesta pyöräilyyn ja pyöräilystä juoksemiseen. Näitä alueita käytetään polkupyörien varastoimiseen ja muiden seuraavilla etapeilla tarvittavien varusteiden säilyttämiseen. Urheilijan loppusuoritusaikaan lasketaan mukaan hänen käyttämänsä aika siirtymäalueilla. Alueet ovat vaihtelevan kokoisia riippuen osallistujien määrästä. Triathloniin valmentautuminen keskittyy tavallisesti jatkuvaan ja yleensä jaksotettuun harjoitteluun kaikissa kolmessa osa-alueessa, kuten myös yhdistelmäharjoituksiin sekä yleiseen voimaharjoitteluun.

Historia

Triathlonin historia juontaa luultavasti juurensa 1920-luvun alkupuolen Ranskaan, jossa järjestettiin 1920–1930-luvuilla kilpailua, jonka nimi kuitenkin vaihteli ajoittain. Usein kilpailuista käytettiin nimitystä ”Les Trois Sports”, mikä tarkoittaa kolmea urheilulajia. Jo 1900-luvun alkupuolella oli järjestetty kolmen urheilulajin kilpailu, jossa yhdistyi juokseminen, pyöräily ja kanootilla melominen.

Ensimmäinen nykyaikainen triathlontapahtuma, joka järjestettiin samalla nimellä, käytiin Yhdysvaltojen San Diegon Mission Bayssa 25.9.1974. Siihen osallistui 46 osallistujaa, ja tapahtuman sponsoroi paikallinen yleisurheilukerho. Tapahtuman ei ole väitetty saaneen vaikutteita ranskalaisista kilpailuista.

Triathlonin kilpailumatkat

Triathlonissa kilpaillaan lukemattomia erilaisia matkoja, mutta kansainvälisissä kilpailuissa on kuitenkin muutamia mainitsemisen arvoisia standardimatkoja. Niin kutsuttu Super Sprint -matka koostuu 400 metrin uinnista, 10 kilometrin pyöräilystä ja 2,5 kilometrin juoksusta. Normaalilla Sprint-matkalla taas vastaavasti uidaan 750 metriä, pyöräillään 20 kilometriä ja juostaan viisi kilometriä. Tästä muunnoksena on eurooppalainen harrastesarja, jossa muut matkat ovat samat Sprint-kisaan nähden, mutta uintimatkan pituus on vain 400 metriä.

Niin sanottu olympiamatka, jota kutsutaan myös kansainväliseksi matkaksi, tavalliseksi kierrokseksi tai lyhyeksi kierrokseksi, koostuu 1,5 kilometrin uinnista, 40 kilometrin pyöräilystä ja 10 kilometrin juoksusta. Tästä kisasta suoritetaan myös tuplapitkää versiota, jota kutsutaan myös pitkäksi matkaksi tai kaksinkertaiseksi olympiamatkaksi, sekä kolminkertaista versiota.

Kolminkertainen olympiamatka on yleisin triathlonin maailmanmestaruuskisoissa suoritettu matka. Varsinaiseksi teräsmies- tai Ironman-kisaksi (jota myös kutsutaan pitkäksi tai täydeksi matkaksi) nimitetään yleensä triathlonia, jossa uidaan 3,9 kilometriä, pyöräillään 181 kilometriä ja juostaan maraton (noin 42,2 kilometriä). Näiden lisäksi on olemassa myös vielä pidempiä kilpailuja, jotka luokitellaan yleisesti ultratriathloneiksi. Kilpailuissa matkat saattavat vaihdella olosuhteiden mukaisesti ja ne voivat olla yhdistelmä useammasta tavallisesta luokasta.

Kilpailujärjestelyt

Yleensä triathlonit ovat yksilökilpailuja. Niitä järjestetään kuitenkin myös viestiversioina, joissa joukkueen jäsenet suorittavat matkan vuorotellen, niin että jokaisen jäsenen on suoritettava sekä uinti, pyöräily että juoksuosuus omalla vuorollaan. ITU järjestää myös sekaviestejä, joissa nelihenkinen joukkue koostuu kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä.

Triathloniin on tyypillisesti rekisteröidyttävä ja ilmoittauduttava etukäteen ennen osallistumista. Rekisteröitymisen jälkeen kilpailija saa kisanumeronsa, värillisen uintimyssyn sekä mahdollisen ajanottopannan, mikäli kisa kellotetaan elektronisesti. Kilpailijat saavat lisäksi tietoa itse radasta, säännöistä sekä mahdollisista ongelmapaikoista radalla, kuten liikennevaloista, olosuhteista, tietöistä jne.

Yleensä kisapäivänä ennen kisan alkua urheilijat saavat itselleen osoitetun pyörätelineen sekä pienen alueen tilaa kenkiä, vaatteita ja muita tarvikkeita varten siirtymisalueelta. Joissain triathloneissa siirtymäalueita voi olla kaksi, toinen uimisen jälkeen tapahtuvalle pyöräilyyn siirtymiselle ja toinen vaihtopaikka pyöräilystä juoksuun tapahtuvalle siirtymälle.