Ben Johnson – mainoskasvo ja kärynnyt sankari

Pikajuoksija Ben Johnson tuli suomalaisille erityisen tutuksi vuonna 1988 julkaistusta Valion maitomainoksesta, jossa tuolloin 100 metrin maailmanennätystä hallinnut Johnson esiintyi, ennen kuin kiusalliseksi muuttunut mainos vedettiin pois Johnsonin dopingkäryn jälkeen vielä samana vuonna.

Muutto Jamaikalta nuorukaisena Kanadaan

Benjamin ”Ben” Sinclair Johnson syntyi 30.12.1961 Jamaikalla Falmouthissa. Jamaikalta hän muutti Kanadaan 14-vuotiaana vuonna 1976. Nuori Johnson oli vahva ja urheilullinen, joten hän liittyi paikalliseen Scarborough Optimists -yleisurheilukerhoon, jossa hän sai valmentajakseen osaavan Charlie Francisin, joka oli myös itse entinen mestaruustason pikajuoksija ja toimi Kanadan pikajuoksujoukkueen valmentajana yhdeksän vuoden ajan. 100 metrin juoksijana menestynyt Francis oli osallistunut Kanadan joukkueessa vuoden 1972 kesäolympialaisiin Münchenissä.

Ben Johnson nousi ensimmäistä kertaa kansainvälisiin parrasvaloihin, kun hän osallistui vuoden 1982 Kansainyhteisön kisoihin Australian Brisbanessa, joissa hän voitti kaksi hopeamitalia. Hän oli myös jäsenenä Kanadan 4 x 100 metrin viestijoukkueessa, joka sijoittui lopulta Nigerian taakse. Seuraavana vuonna hän osallistui ensimmäisiin MM-kisoihinsa Helsingissä, mutta hänen kilpailunsa päättyi tuolloin välieriin.

Ura arvokisoissa

Vuonna 1984 Johnson osallistui Los Angelesin kesäolympialaisiin, missä hän saavutti pronssimitalin 100 metrillä ajalla 10,22 sekuntia häviten Carl Lewisille ja Sam Graddylle. Hän oli mukana myös Kanadan 4 x 100 metrin viestijoukkueessa yhdessä Tony Sharpen, Desai Williamsin ja Sterling Hindsin kanssa jakaen lopulta kisojen finaalin pronssimitalin. Kauden 1984 loppuun mennessä Johnson oli sinetöinyt asemansa Kanadan ykköspikajuoksijana.

Hän kärsi joukon tappioita vuoden 1985 alussa, ennen kuin hän vihdoin päihitti amerikkalaisen kilpailijansa Carl Lewisin. Seuraava vuosi oli menestyksekkäämpi, kun Johnson rikkoi muun muassa 60 metrin maailmanennätyksen ajalla 6,50 sekuntia ja voitti kultaa Kansanyhteisöjen kisoissa 100 metrillä ja pronssia 200 metrillä. Vuonna 1987 Ben Johnson oli saavuttanut maineen maailman parhaana 100 metrin pikajuoksijana. Saman vuoden MM-kisoissa Roomassa hän juoksi uuden maailmanennätysajan 9,83 sekuntia päihittäen jälleen Lewisin. Hän rikkoi entisen ennätyksen kokonaisella sekunnin kymmenyksellä ja sai tämän ansiosta runsaasti rahakkaita mainossopimuksia.

Johnson ja Lewisin välinen kilpailu muuttui kiihkeämmäksi, kun lähestyttiin vuoden 1988 olympialaisia. Johnson sai kuitenkin reisivamman helmikuussa ja joutui olemaan pitkään sivussa. Lewis menestyi puolestaan tällä välin hyvin. Vuoden 1988 olympialaisten jännittävin tapahtuma – miesten 100 metrin finaali – järjestettiin 24. syyskuuta. Kaikkien huomio keskittyi Johnsonin ja Lewisin kaksintaisteluun. Erittäin jännittävän kisan jälkeen Johnson voitti olympiakultaa uudella maailmanennätysajalla 9,79 sekuntia. Voitto sinkosi Ben Johnsonin kansainvälisten urheilun supertähtien joukkoon.

Dopingskandaalit

Pian olympiavoiton jälkeen kisojen dopinglautakunta havaitsi Johnsonin veri- ja virtsanäytteissä merkkejä suorituskykyä parantavasta aineesta nimeltään stanotsololi, minkä johdosta hänen suorituksensa olympialaisissa hylättiin. Häneltä riistettiin sekä hänen olympiamitalinsa että hänen juoksemansa maailmanennätys. Johnsonin dopingkäry järkytti koko urheilumaailmaa, kun aiemmin kaikkien rakastama sankari joutui nyt kahden vuoden kilpailukieltoon.

Johnson yritti kilpailukieltonsa jälkeen vielä paluuta kilpailuradoille. Vuonna 1991 hän osallistui Hamiltonin hallikisoihin, joissa hän sijoittui hopealle 60 metrin kisassa ajalla 5,77 sekuntia. Hän osallistui vielä Tokion MM-kisoihin vuonna 1991 ja Barcelonaan olympialaisiin vuonna 1992 saavuttaen kohtalaista menestystä. Olympialaisissa hän saavutti 100 metrillä ja 4 x 100 metrin viestissä välieräpaikan.

Johnson jäi kuitenkin uudestaan kiinni dopingista vuoden 1993 Montrealin sisäratakilpailuissa, minkä johdosta hän sai elinikäisen kilpailukiellon. Kaikki Johnsonin juoksemat tulokset ja ennätykset mitätöitiin, mukaan lukien hänen juoksemansa 60 metrin halliratojen maailmanennätys. Kilpailukieltonsa jälkeen Johnson on toiminut valmentajana ja esiintynyt yhä mainoksissa, varsinkin kotimaassaan Kanadassa, missä hän on yhä suosittu hahmo.