Juokseminen elämäntapana

Kukaan ei voi sanoa varmasti, kuinka monta juoksijaa Suomessa on, mutta arviot asettavat säännöllisesti määrän useisiin kymmeniin tuhansiin. Kymmenen vuotta sitten alkanut juoksubuumi on osoittautunut enemmän kuin ohimeneväksi villityksesi, ja se on nyt vakiintunut elämäntapa tuhansille ihmisille.

Miksi juoksu on juurtunut niin syvälle vain muutaman vuoden sisällä? Mitä enemmän ajattelen tätä kysymystä, sitä enemmän uskon, että juoksemisille on paljon tekemistä suomalaisen luonteen kanssa.. Samalla kasvava suosio harrastus- ja elämäntapavaihtoehtona on tuonut Suomen yhteiskunnalle uusia arvoja. Syvempää tarkastelua käynnissä olevasta juoksubuumista voi hakea taustalla olevista kulttuuri- ja sosiaalisista tekijöistä.

Kohti maratonia

Aloin juosta 17 vuotta sitten, kun hankin kuntosalijäsenyyden yrittäen menettää jonkin verran painoa ja saada itseni kuntoon. Juoksin ensin juoksumatolla – ensimmäiset kerrat kymmenen minuuttia kerrallaan, kun yritin rakentaa kuntotasoani vähitellen, kunnes pystyin juoksemaan yhtä mittaa 30 minuuttia ja lopulta yli tunnin. Juoksumaton konsolissa on näyttö, joka näyttää, kuinka kauan olet ollut käynnissä ja kuinka pitkälle olet juossut Tarkasteltaessa näitä numeroita, juostessani, aloin ihmetellä, kuinka kauan minulta vie täyden maratonin suorittaminen samalla nopeudella. Tuosta hetkestä lähtien aloin haaveilla, että juoksen jonain päivänä maratonin. Kaksi vuotta myöhemmin ystäväni ehdotuksesta osallistuin ensimmäiseen maratonkisaan. Aloitin hyvin, mutta noin 32 kilometrin kuluttua jalkani antoivat yhtäkkiä periksi ja kieltäytyivät liikkumasta. Ensimmäinen yritys suorittaa täysimaraton päättyi pettymykseen. Kun istuin bussissa muiden keskeyttäneiden juoksijoiden kanssa, ympärillämme oleva ilmapiiri oli raskas, koska kunnianhimoiset tavoitteet hylättiin. Tajusin, että juoksumatto yksin ei riittänyt rakentamaan jalkojen lihaksia täysimaratonia varten.Kun aloitin, oli harvinaista kohdata muita juoksijoita aikaisin aamulla. Siellä oli aina muutama juoksija suosituissa paikoissa, mutta muuten kaikkialla oli hyvin hiljaista. Tilanne on kuitenkin toisin nyt. Juoksijoita tulee vastaan joka paikassa. Luulen, että juoksijoiden lukumäärän kasvuun on kolme syytä: 1) kuntosalien juoksumattojen lisääntyminen ; (2) Terveyskehittyminen siihen suuntaan, että useammat ihmiset ryhtyivät juoksemaan osana painonpudotusohjelmiaa; ja (3) kuuluisat näyttelijät ja mallit tekevät sitä myös. Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut siitä, että juoksulla on voimakas vaikutus paitsi kehoon myös mieleen. Kysyn usein ihmisiltä, ​​miksi he juoksevat. Monet sanovat, että he alkoivat päästä kuntoon tai laihtua. Mutta jonkin ajan kuluttua heidän motiivit alkoivat muuttua hienovaraisesti.Juoksu ei ole helppoa. Se vaatii vaivaa ja kestävyyttä. On huomattava, miten kertyneet huolet ja stressi näyttävät sulavan merkityksettömiksi verrattuna fyysiseen suoritukseen juoksun aikana. Juoksu auttaa sinua olemaan luottavainen ja optimistinen; se pakottaa sinut keskittymään eteenpäin. Ei ole epäilystäkään siitä, että käynnissä on arvokas rooli monille ihmisille päästä eroon korotetuista rasituksista ja turhautumista jotka ovat osa modernin kaupungin elämää. Monet minun juoksevat ystäväni juoksevat joka päivä. Jotkut juoksevat kahdesti päivässä – kerran aamulla ja sitten taas yöllä. Jotkut heistä kykenevät juoksemaan myöhään yöllä. Nämä ihmiset ovat kaikki kykeneviä juoksemaan täyttä maratonia jossain kahden ja puolen tunnin välillä.

Kohti maratonia

Muissa urheilulajeissa ihmiset osallistuvat usein osana ryhmää, joka edustaa aluetta, jossa he asuvat tai missä he työskentelevät. Juoksu auttaa luomaan uudenlaisen ryhmätunnuksen, joka ylittää tavanomaisen tunnistusmerkin tietyllä alueella tai työpaikalla. Kun olin ollut osa “juoksevaa maailmaa” jonkin aikaa, tajusin yhtäkkiä, ettei kukaan juoksukaveresitani kysynyt minulta töistäni tai mitä yliopistoa olen käynyt. Kun kyseessä on juoksu, akateeminen ja ammatillinen tausta ovat täysin merkityksettömiä. Tietenkin ihmiset juoksevat eri tasojen ja kokoisten tiimien joukossa, ja niiden ihmisten joukko, joita tiedän juoksemisen kautta, kasvaa koko ajan Facebookin ja muiden sosiaalisen verkostoitumisen työkalujen ansiosta.