Maailman nopein mies Usain Bolt

Vuonna 1986 Jamaikalla syntynyttä pikajuoksija Usain Boltia pidetään maailman nopeimpana ihmisenä. Hän voitti kolme kultamitalia vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa Kiinassa, jolloin hänestä tuli ensimmäinen mies olympialaisten historiassa, joka on voittanut sekä 100 metrin että 200 metrin kilpailut ennätysajoilla. Bolt voitti kolme olympiakultamitalia myös Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaisissa. Hän juoksi sadalla metrillä uuden olympiaennätyksen aikaan 9,63 sekuntia, mikä teki hänestä kaikkien aikojen ensimmäisen miehen, joka on tehnyt kolme maailmanennätystä olympiakisoissa. Vuoden 2016 Rion kisoissa hän teki jälleen historiaa voittamalla kultaa 100 metrin ja 200 metrin kisoissa sekä 4×100 metrin viestissä. Näin hän sain kasaan niin kutsutun tripla-triplan ansaiten kolme kultamitalia kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa.

Ennätykset

Usain Bolt on 11-kertainen maailmanmestari. Hänellä on hallussaan 100 metrin maailmanennätysaika 9,58 sekuntia ja 200 metrin maailmanennätys 19,19 sekuntia. Hän juoksi molemmat ennätykset vuoden 2009 Berliinin yleisurheilun MM-kisoissa. Uransa aikana Bolt voitti lukuisia muita palkintoja, hänet valittiin muuan muassa kaksi kertaa IAAF:n vuoden urheilijaksi, vuoden yleisurheilijaksi sekä vuoden miesurheilijan Laureus-palkinnon saajaksi.

Olympiaura

Vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa Bolt juoksi 100 metrin ja 200 metrin kilpailut. Kisojen 100 metrin finaalissa Bolt rikkoi maailmanennätyksen voittoajalla 9,69 sekuntia. Ennätys herätti kohua, sillä ensinnäkään tuuli ei ollut juoksun aikana suotuisa ja sen lisäksi Bolt alkoi tuulettaa voittoaan jo useita metriä ennen maalia hidastaen juoksuaan. Kaiken tämän lisäksi kuvista paljastui myöhemmin, että Bolt oli juossut maailmanennätyksensä vasemman jalan kengännauha auki repsottaen. Pekingin kisoissa hän voitti kolme kultamitalia ja rikkoi kolme maailmanennätystä. Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 2012 Bolt voitti neljännen olympiakultansa miesten 100 metrin kisassa. Bolt juoksi matkan aikaan 9,63 sekuntia, joka oli uusi olympiaennätys. Hän voitti lisäksi miesten 200 metrin juoksun, minkä ansiosta hänestä tuli ensimmäinen mies, joka on voittanut sekä 100 metrin että 200 metrin kilpailut peräkkäisissä olympialaisissa.

Bolt jatkoi olympiamenestystään Rion vuoden 2016 kesäolympialaisissa, kun hän voitti 100 metrin juoksun, mikä teki hänestä kaikkien aikojen ensimmäisen urheilijan, joka on voittanut kyseisen tapahtuman kolme kertaa. Hän voitti kisassa hopealle tulleen amerikkalaisen Justin Gatlinin ajalla 9,81 sekuntia. Hän jatkoi olympiavoittojen tiellä seuraavaksi 200 metrin kisassa, jossa hän voitti kultamitalin ajalla 19,78 sekuntia. Maailman nopeimmaksi mieheksi tituleerattu Bolt säilyi päihittämättömänä vielä viimeiseksi olympiamatkakseen ilmoittamassaan 4×100 metrin viestissä, jossa hän juoksi ankkuriosuuden ja voitti kultaa joukkuekavereidensa Asafa Powellin, Yohan Blaken ja Nickel Ahsmeaden kanssa.

Olympiaura

Bolt ilmoitti kisojen jälkeen lopettavansa olympiauransa. Hän kuvaili menestystään olympialaisissa CBS Newsin haastattelussa seuraavasti: ”Sitä varten tulin tänne. Nyt olen legenda. Olen myös kaikkien aikojen paras urheilija. Minulla ei ole enää mitään todistettavaa”. Kolme kultamitalia kolmissa olympialaisissa nosti Boltin hyvin harvalukuiseen kerhoon. Aiemmin samaan ovat juoksijoista kyenneet vain suomalainen Paavo Nurmi (vuosina 1920, 1924 ja 1928) ja yhdysvaltalainen Carl Lewis (vuosien 1984, 1988, 1992 ja 1996 kisoissa)

Loukkaantuminen ja uran päättyminen

Vuonna 2017 Bolt kohtasi haasteita osallistuessaan yleisurheilun MM-kisoihin. Hän sijoittui miesten 100 metrillä pronssille häviten kultaa voittaneelle Justin Gatlinille ja hopealle sijoittuneelle Christian Colemanille. Kyseessä olivat ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat vuoden 2007 jälkeen, joissa Bolt ei voittanut kultaa. Vaikeudet jatkuivat vielä 4×100 metrin viestissä, jonka moni oletti olevan Boltin päätöskilpailu. Hän kaatui osuudellaan saatuaan reisivamman ja joutui talutetuksi maaliviivan yli joukkuetovereidensa avustuksella. Yleisurheilun MM-kisojen jälkeen elokuussa Bolt kertoi lopettavansa uransa yleisurheilussa.