Valitse parhaat kengät maratonille

Maratonille lähtiessä kengät ovatkin yksi tärkeimmistä varusteista ja niiden kunnollisuus tekee juoksemisesta paljon nautinnollisempaa ja helpompaa. Ne yksinkertaisesti tekevät juoksemisesta paljon parempaa niin teknillisesti, kuin mukavuudellisesti. Juokseminen onkin yksi edullisimmista urheilumuodoista, nimittäin juoksuun ei usein tarvitse hankkia mitään muuta kuin siihen sopivat kengät. Siihen ei tarvita erikseen mitään kuntosali jäsenyyksiä tai suuria varusteita. Juoksemine on myös erittäin vapaa laji, nimittäin sitä pystyy harrastamaan täysin yksin ja ilman mitään sitoumuksia.

Sinun ei tarvitse olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, vaan voit juosta juuri silloin kuin se itsellesi parhaiten sopii ja voit juosta täysin omassa tahdissa missä tahansa, joko nauttien ulkoilmasta ja upeista maisemista tai sitten ihan vain kuntosalin juoksumatolla. Sopivien juoksukenkien valinta saattaa kuitenkin välillä tuntua hyvinkin haasteelliselta. Tämän takia olemmekin koonneet ohjeet siihen, että miten oikeat juoksukengät kannattaa valita ja mitä valinnassa tulisi etenkin huomioida. Juuri oikeat ja sopivimmat juoksukengät tekevätkin juoksemisesta huomattavasti nautinnollisempaa, eikä silloin tarvitse kamppailla jalkakipujen kanssa, vaan onnistuu juokseminen melkein höyhenenkevyesti, kunnollisilla kengillä.

Näin valitset oikeat kengät

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin oikeiden juoksukenkien valinta on kaikkein tärkein osa onnistunutta juoksusuoritusta. Oikeanlaisten juoksukenkien valintaan vaikuttaakin moni asia ja sopivat juoksukengät ovat usein hyvinkin yksilöllisiä. Tämän takia onkin tärkeää tietää miten valita juuri itselleen sopivimmat kengät.

urheilukengät

Usein urheilukaupoissa juoksukengät on lajiteltuna niiden pronaation mukaan eli sen mukaan, että miten jalkateräsi tulee kiertymään sisäänpäin, kun jalkasi rullaa juostessa. Tämä määrittääkin sen että, kuinka suuren pronaation kengän sinun tulisi valita. Jokaisella meillä jalkaterä kääntyy sisäänpäin hieman eri verran, jonka takia tämä onkin yksi tärkeimmistä huomioon otettavista asioista. Tämä voi selittää yksinkertaisesti niin, että niillä joilla on suuri kääntyvä liike, on ylipronaatio. Tällöin kengäksi tulisi valita hyvinkin tukevat kengät. Taas niillä, joiden liike on hyvin pieni, on neutraali pronaatio. Tällöin kengäksi valitaan myös neutraalisti tukeva kenkä. Ulkosyrjällä astuvilla henkilöillä on taas alipronaatio, jolloin kengät tulee taas valita sen mukaan.

Juoksukenkien tuli myös istua omistajansa jalkoihin napakasti, jolloin he tukevat jalkaa sopivasti. Ne eivät saa kuitenkaan olla liian tiukat, sillä niiden tulisi tuntua mukavilta jaloissa. Liian tiukat kengät estävät veren kiertämisen jaloissa, joka taas aiheuttaa jalkojen särkyä juoksun jälkeen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kantapää ei hölsky kenkien sisällä, mutta varpaat pääsevät kuitenkin liikkumaan sopivasti.

Valitse myös tuki itsellesi sopivaksi. Usein urheilukaupoissa myydään neutraalisti tukevia ja tukevia juoksukenkiä. Näiden erona on se, että neutraalisti tukevat eivät tue jalkaa liikaa, jolloin jalka pääsee noutamaan normaalisti omaa luonnollista liikerataansa. Tuetut kengät taas rajoittavat nilkan liikettä sisäänpäin kun juokset. Nämä kengät sopivatkin niille joilla on ylipronaatiota, sillä kengät estävät liiallisen kääntymisen. Muista kuitenkin, että vaikka kengät olisivat kuinka tukevat, tulisi niiden silti tuntua mukavilta jaloissa. Mikään kenkä ei anna mukavaa juoksu kokemusta, jos se ei tunnu mukavalta jaloissa.

Muista myös valita kenkiisi sopiva paino, vaimennus ja juoksutuntuma. Nämä kohdat käytännössä riippuvat siitä, että kuinka edennyt juoksija olet ja minkälaisella maastolla pääsääntöisesti juokset. Pääasiassa sääntö menee niin, että mitä painavampi kenkä on, niin sitä enemmän vaimennusta kengässä on. Enemmän vaimennusta taas tarvitaan silloin kun juokset kovalla maastolla, kuten asfaltilla ja kun juoksen pidempiä matkoja. Jos taas tarkoituksenasi on juosta mahdollisimman nopeaan tahtiin lyhyitä matkoja, on hyvä valita mahdollisimman kevyet kengät.