Yhdeksän olympiakullan Carl Lewis

Vuonna 1961 syntynyt entinen yhdysvaltalainen yleisurheilija Carl Lewis kilpaili 100 metrin ja 200 metrin juoksussa, pikaviestissä ja pituushypyssä. Hän voitti paikan olympialaisiin vuonna 1980, mutta ei osallistunut niihin Yhdysvaltain boikotoidessa Moskovan kisoja. Tämän jälkeen hän osallistui kuitenkin vielä neljiin olympialaisiin, vuoden 1984 kisoihin Los Angelesissa, vuoden 1988 olympialaisiin Soulissa, vuoden 1992 kisoihin Barcelonassa sekä vuonna 1996 Atlantassa. Hän voitti yhdeksän olympiakultaa ja yhden olympiahopean sekä muun muassa kahdeksan maailmanmestaruutta ennen uransa lopettamista vuonna 1997.

Varhaiset vuodet

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä olympiaurheilijoista, Fredrick Carlton ”Carl” Lewis syntyi 1. heinäkuuta vuonna 1961 Yhdysvalloissa Alabaman osavaltion Birminghamissa, josta hänen perheensä muutti New Jerseyn Willinboroon, missä Carl ja hänen kolme sisarustaan kasvoivat keskiluokkaisessa perheessä. Lewisin vanhemmat Bill ja Evelyn rohkaisivat lapsiaan erilaisten taiteenmuotojen ja urheilun pariin. Carl Lewis osallistui äitinsä kanssa näytelmiin ja musikaaleihin ja otti itse oppitunteja sellon ja pianon soittamisessa sekä tanssimisessa. Carl Lewis sai ensikosketuksensa yleisurheilutapahtumiin kilpailemalla paikallisessa urheiluseurassa, jossa hänen molemmat vanhempansa toimivat valmentajina. Carl Lewis oli lapsena pitkään lyhyt ikäisekseen, mutta hän koki valtavan kasvuvaiheen viisitoistavuotiaana, jolloin hän kasvoi yhden kuukauden aikana yli kuusi senttimetriä ja joutui käyttämään sen vuoksi kyynärsauvoja, kunnes hänen kehonsa sopeutui kasvupyrähdykseen. Viimeiseen lukiovuoteen mennessä Lewis oli kehittynyt jo yhdeksi Yhdysvaltojen parhaista yleisurheilijoista koulutasolla. Hän teki viimeisenä kouluvuotenaan myös kansallisen ennätyksen pituushypyssä. Lukion jälkeen Lewis hylkäsi mahdollisuuden opiskella paikallisessa Villanovan yliopistossa ja lähti Houstonin yliopistoon vuonna 1980. Siellä hän jatkoi menestyksekästä uraansa yleisurheilun parissa. Vuonna 1981 hänet nimitettiin jo Yhdysvaltojen kärkiurheilijaksi amatööreissä, ja hänestä tuli NCAA:n historian toinen henkilö, joka on voittanut 100 metrin kisan ja pituushypyn yliopistomestaruuden. Edellinen tämän saavutuksen suorittanut henkilö oli Lewisin idoli, Jesse Owens.

Menestys olympialaissa

Carl Lewis sai paikan vuoden 1980 kesäolympialaisiin Moskovassa, mutta hän ei koskaan päässyt kilpailemaan siellä, koska Yhdysvallat boikotoivat Moskovan kisoja. Vuonna 1983 Lewis osallistui Helsingin MM-kisoihin, joissa hän voiti kultaa 100 metrillä ja pituushypyssä. Lisäksi hän voitti kultamitalin Yhdysvaltojen viestijoukkueessa. Vuonna 1984 Lewisistä tuli olympialaisten hallitsevin hahmo Los Angelesin kisoissa. 100 metrin kisassa Lewis oli ylivoimainen, kun hän juoksi uuden olympiaennätyksen jättäen hopealle tulleen ennätyksellisesti 2,5 metrin päähän taakseen. Hän voitti vielä kolme kultamitalia lisää pituushypyssä, 200 metrillä ja 4 x 100 metrin viestissä. Carl Lewis osallistui tämän jälkeen vielä kolmiin olympialaisiin, jotka järjestettiin vuonna 1988 Etelä-Koreassa Soulissa, 1992 Espanjassa Barcelonassa ja vuonna 1996 Yhdysvalloissa Atlantassa. Kaikkiaan Lewis voitti yhdeksän kultamitalia, joista viimeinen oli vuoden 1996 kisojen pituushyppymestaruus. Samana vuonna hän saavutti uudelleen pituushypyn maailmanlistan kärkisijan, huikeat viisitoista vuotta myöhemmin sen jälkeen, kun hän oli saavuttanut maailmanlistan kärjen ensimmäisen kerran.

Menestys olympialaissa

Olympiamitalien lisäksi Lewis voitti myös kahdeksan kultamitalia MM-kisoissa. Hänen urheilullisuutensa oli niin poikkeuksellisella tasolla, että Dallas Cowboys varasi hänet vuoden 1984 NFL-varaustilaisuuden kahdennellatoista kierroksella, vaikkei hän ollut koskaan pelannut yliopistojalkapalloa. Kaksi kuukautta myöhemmin myös Chicago Bulls varasi yleisurheilutähden kymmenennellä kierroksella NBA:n varaustilaisuudessa. Lewisin pitkä kilpailu-ura saapui päätökseensä elokuussa 1997. Hänen viimeinen kilpailunsa oli 4 x 100 metrin viesti Berliinin Grand Prix -kisoissa. Urheilu-uransa jälkeen vuonna 2003 Lewis on myöntänyt antaneensa positiivisen dopingnäytteen ennen Soulin olympialaisia vuonna 1988. Vaikka Lewis oli antanut kolme positiivista tulosta piristeaineista, Yhdysvaltojen lajiliitto oli katsonut asian läpi sormien tulkiten, ettei Lewis ollut pyrkinyt parantamaan suoritustaan kielletyillä aineilla.